Sistemi za gašenje požara


STABILNI SISTEMI ZA GAŠENJE POŽARA


   Cilj projektovanja sistema za odbranu od požara je pronalaženje odgovarajuće protivpožarne zaštite a izabrani koncept zaštite mora biti sposoban da ugasi požar. U prvoj fazi projektovanja analizira se mogućnost izbijanja požara:  • Opasnost od požara je osobina energetskih potencijala da u požaru mogu da se pretvore u toplotu.
  • Ugroženost od požara nastaje prisustvom na nekom lokalitetu energetskih potencijala, kiseonika i energetskog inicijalnog izvora istovremeno.
  • Rizik od požara je statistička vjerovatnoća medusobne intrakcije energetskog potencijala, kiseonika i energetskog inicijalnog izvora uz nastanak posljedica za ljude, imovinu i okolinu.


   U drugoj fazi se odabire protivpožarni sistem. Veoma je bitno držati se propisa i smjernica sve do detalja. Dovoljno je da se neke bitne tačke ne ispoštuju (snabdjevanje vodom, električnom energijom, izračunati kapaciteti itd.) pa da projektovani, iako u osnovi pravilno izabran požarni sistem bude diskreditovan, odnosno ne bude efikasan za gašenje.


   Tehnički propisi koji služe kao osnova za projektovanje protivpožarne zaštite su rezultat stogodišnjeg iskustva u borbi protiv požara.


   Ekonomski motivi takođe utiču na izbor koncepta protivpožarne zaštite i njene efikasnosti te je preporučljivo ugledati se na iskustva razvijenih zemalja i njihov odnos investicionih ulaganja u protivpožarne sisteme spram investicionih ulaganja u cjeli objekat.

   

    NEW SANATRON inženjering vrši projektovanje, servisiranje, isporuku i montažu stabilnih automatskih sistema za zaštitu od požara:


  • sprinkler sistemi (sistemi za gašenje požara raspršenom vodom)
  • HFC 227 ea (sistemi za gašenje požara čistim sredstvom-gasom FE 227)
  • R-102 (sistemi za gašenje požara u restoranskim kuhinjama)
  • generatori aerosola (sistemi za gašenje požara aerosolom)
  • ugljendioksid (sistemi za gašenje požara ugljendioksidom)
FirePro sistem za gašenje požara

Naši partneri: